Acest website foloseste cookie-uri pentru facilitarea accesului si livrarea multiplelor functionalitati. Daca veti continua sa navigati, vom considera ca ati acceptat folosirea acestora.
X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

Produse
Cosul
meu
Contul
meu
Produse

Articol:Se aduna praf in timpul procesului de modelare?Solutia:Renfert

Locatie: Noutati // Data: 01.06.2016

 

 

Noi ne opunem prafului şi poluării din laborator!
O vorbă des întâlnită spune că „nu poţi face omletă fără a sparge ouă”.
În sensul figurat, acest lucru înseamnă că oriunde se lucrează se produce murdărie şi dezordine.

Acest lucru se aplică şi în cazul laboratoarelor de tehnică dentară.
Praf, sfărâmături, vapori – toţi tehnicienii dentari sunt obişnuiţi cu „deşeurile” nesănătoase produse zilnic ca urmare a lucrului cu materialele dentare precum ceramicele, gipsul, metalele preţioase şi plasticele

Praful fin, cu particule mici care pot penetra plămânii în profunzime, este foarte periculos.

Drept pentru care, aspirarea eficientă este extrem de importantă.

 


     Am efectuat teste în laboratorul nostru pentru a determina cât praf se acumulează în timpul creării unui model din gips şi care ar fi cea mai bună modalitate de limitare a poluării cu praf.
        Tehnicianul Dentar Guido Testa, Busto Arsizio, Italia
    Organizarea perfectă şi curăţenia a avut întotdeauna o mare însemnătate în laboratorul nostru. Drept pentru care, de-a lungul anilor, am achiziţionatdispozitivele şi sistemele cele mai eficiente, mai ergonomice şi, mai presus de toate, cele mai sigure.
    Doar lucrăm zilnic cu un număr mare de materiale, dispozitive şi instrumente  tehnice şi suntem expuşi la o varietate mare de riscuri şi poluanţi – indiferent dacă este vorba de şlefuire, modelare, frezare, tăiere, sudură sau finisare.
    Praful fin reprezintă o povară pentru sănptatea noastră.
    Statisticile publicate în mod constant arată că un tehnician dentar produce, în medie, aproximativ 12 kg de praf pe an.

    Praful fin dăunează sănătăţii şi este considerat a fi cea mai frecventă otravă respiratorie din laboratoarele de tehnică dentară – spre exemplu praful de cuarţ, produs în timpul îndepărtării sau spargerii materialelor pentru mulaj este carcinogen.

    În plus, tot mai multe materiale moderne se procesează în laboratoarele de tehnică dentară, precum răşinile compozite, care uneori conţin nanoparticule ce pot fi eliberate în timpul procesării.

    Acest lucru poate reprezenta un pericol.


     Drept urmare, prevenirea acestor pericole şi siguranţa la locul de muncă sunt obligatorii pentru laboratoarele de tehnică dentară responsabile, într-o lume care se schimbă constant şi acestea ar trebui revizuite în mod regulat.

     Pentru a determina cât praf producem în timpul fabricării modelelor, am efectuat un test simplu cu trei etape în laboratorul nostru.

      De asemenea, am dorit să aflăm şi care dintre metodele de lucru ne permit să limităm cât mai mult nivelul de poluare.
 

       În timp ce oamenii de ştiinţă din laboratoare măsoară cât mai exact concentraţile de substanţe periculoase precum cuarţul, cobaltul, nichelul şi cromul în pinţe/cm3, noi am vrut să aflăm cât de mult se împrăştie particulele de praf din laboratorul nostru şi modul cel mai eficient de a le aspira.
 

      Trei modele, trei încercări şi un rezultat convingător.
 

     Pentru „testul de praf” am turnat mai întâi trei modele din gips clasa IV dintr-un singur mulaj, pe care le-am pregătit pentru prindere. Imaginile arată dispozitivele de frezare, modelele, cele trei sisteme utilizate şi o ruletă pe care am folosit-o pentru a măsura praful produs în timpul procesului de modelare.

      Suprafaţa de lucru a fost bine curăţată după fiecare şlefuire.

 

Testul I - fara extractie

 

Mai întâi am pregătit modelul fără aspirare. Cu ajutorul ruletei am determinat că fragmentele de gips ajung la o distanţă de până la 51 cm.

   Testul II - cu capac de aspirare

Al doilea model din gips a fost pregătit cu ajutorul dispozitivului de aspirare SILENT TS creat de Renfert şi al capacului de extracţie. În acest caz, raza de răspândire a fragementelor a fost redusă la 36 cm

Testul 3 – cu SILENT TS şi cutie de aspirare a prafului

 

În fine, am procesat al treilea model cu unitatea de aspirare SILENT TS şi folosind cutia de sablare Dustex Master Plus. Rezultatul cel mai convingător al măsurătorilor a arătat că praful de gips s-a oprit la o distanţă de numai 5 cm.

 

 

             Mai jos veţi găsi mai multe comentarii despre 

                      Dustex Master Plus creat de Renfert

      Cutia de aspirare cu protecţie contra alunecării şi răsturnării ne lasă mai mult loc în laborator, deoarece am reuşit să înlocuim masa originală de aspirare a gispsului care avea o lăţime de 120 de cm cu una a cărei dimensiune este jumătate din cea anterioară.
      În plus, aplicaţiile sunt extrem de variate.

     Cutia protejează nu doar împotriva prafului şi vaporilor, dar şi împotriva răspândirii fragmentelor şi o putem folosi în laboratorul nostru nu doar pentru a lucra modele de gips, dar şi pentru a produce şi procesa linguri individuale şi proteze totale, pentru reparaţii, pentru căptuşire şi pentru orice lucrare care generează praf.

      Drept rezultat, gradul de poluare şi riscul medical asociat au scăzut semnificativ pentru toate aceste sarcini.

       Mai puţin praf şi mai puţin zgomot – o protecţie mai bună a sănătăţii!

 

                                 Concluziile noastre


      Deşi ne-am concentrat pe un singur parametru marginal al procesării de modele în laborator cu „testul de praf”, rezultatele au arătat clar cât de util şi de important este un sistem modern de aspirare pentru prevenirea expunerii periculoase la praf.

     Deşi nu putem preveni emisiile de particule ultra-fine datorită procesării mecanice a materialelor dentare în laborator, putem împiedica acest fapt să devină periculos pentru noi.

     Şi atunci când sistemul de aspirare funcţionează atât de silenţios şi de uşor cum o face aparatul SILENT TS, ne protejăm în acelaşi timp şi auzul.

     Cu tot zgomotul la care suntem expuşi la locul de muncă în fiecare zi, suntem recunoscători pentru orice posibilitate de a-l preveni.

     Tehnologia de procesare şi apariţia unor substanţe noi, din ce în ce mai rafinate în medicina şi tehnica dentară face ca alegerea unor măsuri de prevenţie şi valori limită clar definite să devină extrem de importantă pentru toţi cei implicaţi.

    Sistemul Renfert de aspirare eficientă şi cutia compactă de aspirare ne garantează scăderea poluării fonice şi a emisiilor de praf în lucrul zilnic în laborator şi, drept rezultat, o siguranţă şi o protecţie crescută a sănătăţii tuturor angajaţilor.

 

Informatii
Medident Exim importa si vinde echipamente si consumabile dentare adresandu-se medicilor dentisti, tehnicienilor dentari si facultatilor de profil. Vanzarea se face la nivel national prin reprezentanti de vanzari, magazine de tip show-room si servicii de curierat.

De la infiintarea sa in 1998, angajamentul echipei Medident Exim fata de clientii sai este unul pe termen lung, iar eforturile acesteia se concentreaza pe oferirea produselor si serviciilor de calitate dintre care unele exclusive.

Telefon: 0268.31.55.44
Email: office@medidentexim.ro

înregistrează-te

Înscrieți-vă la newsletter-ul nostru.

Pentru a vă transmite prin email informații cu privire la noile produse si serviciile noastre vă rugăm să completați câmpurile de mai jos:

powered by teamshare
© Copyright 2019 Medident Exim
designed by headstart.ro
in produse